Pizzerie Eccellenti 2021
Pizzeria La Lampara
Dalla Costiera Amalfitana alle colline dei Nebbioli il passo è breve. Ancor più, è consolidato da anni, con la firma di Carmine Esposito su una pizza a regola d’arte. Impasto croccante, scelta peculiare delle materie prime, giusta attenzione all’approccio classico ma, allo stesso tempo, con spazio a variazioni creative, alcune delle quali valorizzano gli ingredienti delle terre novaresi, come il Gorgonzola. Due forni (gas e legna) marciano a regime; tra le specialità la doppia Super-Carmine con verdure, salame e acciughe. Anche se a pochi chilometri dal lago d’Orta e dalla Valsesia, il nome del ristorante promette (e mantiene) una buona cucina di pesce.
This place makes it seem like only a short trip is needed to go from the Amalfi coast to the Nebbioli hills. In addition, it is a respected venue that has been well-established for years thanks to Carmine Esposito and his flawless pizza. The dough is crunchy, made with a peculiar choice of raw materials. The right attention has been given to the classic approach of pizza making. However, room has also been left for creative variations, some of which showcase the ingredients of the Novara lands such as the gorgonzola. There are two ovens (one gas and one wood) and they both run at full speed. We recommend the doppia Super Carmine with vegetables, salami and anchovies. Although situated a few kilometres from Lake Orta and Valsesia, the name of the restaurant promises (and delivers) a good seafood cuisine.