Pizzerie Eccellenti 2021
Claudio Alvicolo
Per questa edizione abbiamo provato la pizza di Claudio Delli Poggi presso la pizzeria di famiglia Charlie, a pochi passi, sempre nell’affascinante centro storico di Orvieto: appoggio temporaneo per approfittare del delizioso dehors. La pizza di Claudio si conferma eccellente. Si può spaziare tra almeno 3 tipologie di impasto che si distinguono per cereali, lievitazioni e cotture, servite come tonda a fette, focaccia chiusa o da teglia. Ciascuna è pensata per farciture che variano dalle più classiche (come la margherita) alle più originali (come quella con verdure fermentate), per un morso croccante fuori e soffice all’interno, sempre equilibrato anche nelle combinazioni più complesse.
For this edition, we tried Claudio Delli Poggi's pizza, but at the Charlie family pizzeria: a temporary location which takes advantage of a lovely outdoor area. It's just a few steps away from his place, still in the charming historic center of Orvieto. Claudio's pizza has confirmed itself to be an excellent pizza again this year. There are always at least 3 types of dough that are distinguished by type of grain, leavening, and baking process. The pizza can be ordered as a regular round pizza, closed focaccia, or made and served in a pan. Each of these combinations is designed for toppings that range from the most classic (such as the margherita) to the more original (such as the one topped with fermented vegetables). All pizzas have a crunchy texture but are soft on the inside. They are always nicely balanced, even in their most complex combinations.