Pizzerie Eccellenti 2021
A’Marechiaro
La storia, a tratti epica, di una famiglia di pizzaioli emigrati al nord nel secondo dopoguerra a “far conoscere mozzarella e pizza”. Quest’ultima buona oggi come un tempo, forse di più. Un’esegesi di resistenza e passione che va ascoltata, vissuta e assaggiata nell’esatto baricentro cittadino, la piazza del mercato medievale dove affaccia il dehors. La pizza è con disco soffice, la linea seguita è quella della tradizione con qualche bella incursione di contemporaneità creativa (non manca, ad esempio, il cornicione ripieno ai formaggi nella terra del Gorgonzola). Carta delle pizze regionali e un’intera sezione dedicata a quelle di bufala. Cucina di pesce, servizio garbato (a tratti lento).
The story of this family of pizza chefs who emigrated to the north after World War II to “make mozzarella and pizza known” is an epic tale. The mozzarella and the pizza today is as good as it used to be, perhaps even more so. It is a story of resistance and passion that must be listened to, experienced and tasted, here in the center of this medieval city. The outdoor area overlooks the market square. The pizza is a soft disc. The a traditional method of preparation is used with a few forays into creative contemporary elements. For example, you can find crust stuffed with cheese (and also with Gorgonzola cheese since we are in the land of this specific product). You will find a list of regional pizzas and an entire section dedicated to pizzas with buffalo cheese. There are also proposals for seafood cuisine. The service is polite but at times a bit slow.