450°C
29° 50 Top Pizza Europa 2022
Nel mercato ottocentesco dell’antica capitale soffia un vento mediterraneo soffia deciso. La pizzeria di Angelo e Filomena Tursi ha formula del “banco al mercato”: si mangia sul posto o a casa. Cornicione alto, piglio creativo e impasti attenti: il forno a gas fa tutto il resto, navigando sulle temperature che danno il nome alla pizzeria. Le materie volano fin qui dall’Italia ogni settimana: la creatività offre il meglio nel gemellaggio tra con la terra di Babbo Natale, come nella pizza bianca con salmone affumicato a freddo, panna acida e aneto. Tra le rosse, la ‘nduja e cipolla. Convince il cortocircuito nord-sud nella ‘Gorgonzola, cipolla, scorza di limone e guanciale’. Sui 14 euro.
A strong Mediterranean wind is blowing in the nineteenth-century market of the ancient capital. The pizzeria of Angelo and Filomena Tursi has a "market counter" formula: you eat at the stall or order takeaway. The pizza has a high crust and is made with a creative flair. The dough is carefully prepared and the gas oven does the rest at a temperature that gives the pizzeria its name. The ingredients used are flown in from Italy every week. The creativity here, where Italy meets Santa Claus’ native land, provides for great combinations. You can try a white pizza with cold-smoked salmon, sour cream and dill. Among the red pizzas, there is the 'nduja and onion. The north-south combination is the most convincing with Gorgonzola, onion, lemon zest and bacon. It costs about 14 euros.