Pizzerie Eccellenti 2020
Il Cavolo a Merenda
Il nome è simpatico: Il Cavolo a Merenda. Il cavolo non c’entra, come al solito, ma un suo parente, il broccoletto sì. In inverno (purtroppo la stagione del broccoletto è corta) Andrea Andreis, il pizzaiolo, prepara gustosissime pizze con il Broccoletto di Custoza, ortaggio tipico della zona e presidio Slow Food. Ne fa di vari tipi: con uova e pancetta, speck, con formaggi particolari e altri ingredienti di prima scelta. La selezione delle farine, dei lieviti e degli ingredienti è fondamentale per Andreis. Come lo sono i tempi per gli impasti: lunghi perché le pizze risultino delicate e digeribili. Il servizio è quanto mai disponibile e simpatico, diretto in sala da Giancarlo, il babbo del giovane pizzaiolo. Ottimi i crostini che vengono serviti come croccante entrée. Oltre alle ottime pizze il locale fa anche servizio ristorante con buoni piatti del territorio. Eccellente la carta delle birre, limitata quella dei vini.
It's a funny name in Italian: “Il Cavolo a Merenda”. Cabbage (cavolo) has nothing to do with it, but a close relative of the cabbage: broccoli, does. In the winter time, unfortunately, the broccoli season is short and Andrea Andreis, who is the pizza chef, prepares delicious pizzas with broccoli from the village of Custoza. It is a typical vegetable of the area which is Slow Food Presidia. He makes various types: an eggs and bacon pizza, one with speck, as well as another with special cheeses and other first-choice ingredients. The selection of the flours, yeasts and the right ingredients is fundamental for Andreis. The same is true of the dough’s leavening times, which are long so that the pizzas can be delicate and digestible. The staff is extremely helpful and friendly. They are supervised by the restaurant manager, Giancarlo (who is also the father of the young pizza chef). The crunchy “crostini” (croutons) are excellent and are served as an entrée. In addition to excellent pizzas, the establishment also offers restaurant service with good local specialties. The beer list is excellent, while the wine list is somewhat limited.