Pizzerie Eccellenti 2020
Pizzeria Alla Lampara
La pizzeria Alla Lampara si trova all’inizio di via Moro, che va verso il centro storico di Udine, ma i tavoli esterni si trovano sulla piazza, riparati dalle piante e dall’ombra. Accolti con cortesia, disponibilità e competenza, si sceglie facilmente, trasportati dal desiderio di peccare di gola, dal menù del giorno più che dal menù tradizionale. Pizze morbide e soffici, conquistano per la creatività degli ingredienti, mentre l’atmosfera concilia la conversazione. Da non perdere la Verticale di Margherita, divisa in quattro spicchi con diversi tipi di latticini – mozzarella, fiordilatte, bufala e bufala affumicata – e altrettanti tipi di pomodoro – pomodoro normale, confit, pomodoro secco e pomodoro giallo – forse un po’ troppo bagnata dagli ingredienti, ma veramente buona. L’altra pizza provata, con gioia, è Fiordalice: fiordilatte, bufala affumicata su cui sono adagiati fiori di zucca ed alici di Cetara. Tutte condite con ottimo olio DOP. Buona la scelta di birre.
The pizzeria Alla Lampara is located at the beginning of via Moro, which goes towards the historic center of Udine. The outdoor tables are located on the square, and are sheltered by plants and shade. You will be greeted with courtesy, attentiveness and competence. It is easy to choose what to order on the menu. In fact you will be tempted to gluttony just by viewing the menu of the day in addition to the traditional menu. The pizzas are soft and fluffy and you will be impressed by the creativity of the ingredients. The atmosphere is condusive to conversation. Do not miss out on trying the Vertical Margherita, divided into four wedges with different types of dairy products, such as mozzarella, fiordilatte, buffalo-milk mozzarella and smoked buffalo-milk mozzarella. It also contains different types of tomatoes, such as normal tomatoes, confit tomatoes, sun-dried tomatoes, and yellow tomatoes. This pizza is very good, just perhaps a bit too runny due to the ingredients used. The other pizza I enjoyed was Fiordalice made with fiordilatte, smoked buffalo mozzarella, zucchini flowers and Cetara anchovies. All the pizzas are finished with excellent DOP oil. There is also a good selection of beers.