Pizzerie Eccellenti 2021
La Ventola
La fitta pineta di Rosignano Marittimo separa La Ventola dal mare, un locale con arredi moderni e dalle tinte neutre, sala interna ed ampia veranda, sedute comode e tovagliato. Comodo parcheggio. Una proposta che si presenta accurata e pensata, carta delle pizze varia e con l’impiego di prodotti di ottima qualità con particolare predilezione alle produzioni delle farine: selezione di grani antichi macinati a pietra. Impasti a lenta lievitazione, tutti gli elementi annunciano una pizza bella e buona. Le pizze a degustazione si presentano invitanti ma con modesta alveolatura, gli ingredienti sono generosi e l’impasto risulta appesantito. Personale cortese ma un po’ inesperto. Conto medio.
The dense pine forest of Rosignano Marittimo separates La Ventola from the sea. There is a convenient parking area. The place has been done in neutral colors with modern furnishings. There is an indoor dining room and a large outdoor veranda, both with comfortable seats and nice table linen. The proposal is carefully designed and well thought-out. In fact, the pizza menu is varied and pizzas are made using only high-quality products with particular attention to the flours: ancient stone-ground grains are selected specifically. The dough is made using a slow-rise process for the leavening. All of these elements promise a very good pizza. The pizzas made for the tasting itinerary are inviting but with modest bubbliness to the dough and crust. The toppings are abundant resulting in a heavier pizza. There is a courteous but somewhat inexperienced staff. The prices are about average.