Pizzerie Eccellenti 2021
Acqua e Farina – Rosario Giannattasio
Panini “arroganti” in centro città e teglie “crunch” in periferia ma il clou di Rosario Giannattasio, salernitano a Vicenza, resta la pizzeria in quartiere Ferrovieri. Impasti ad alta idratazione e lunga lievitazione danno vita a dischi leggerissimi su cui andranno ingredienti ottimi: fiordilatte e burrata di Puglia, bufala di Agropoli, friarielli napoletani, alici del Cilento, salsiccia di Caserta, ‘nduja di Spilinga, crudo di Langhirano. Il calzone è fritto, farcito con San Marzano, prosciutto affumicato, ricotta o provola, pancetta e spinaci. Da assaggiare le ariose montanarine d’antipasto. Per la trentina di posti, meglio la prenotazione a pranzo e rischio di fila a cena.
Rosario Giannattasio makes "arrogant" panini sandwiches in the city center and "crunchy" pizza trays at his other location in the suburbs. His forte, however, remains his pizza, which is made in the Ferrovieri district location. Rosario moved to Vicenza from Salerno to make his highly hydrated and long-leavened dough that gives life to very light disks on which excellent ingredients complete the pizza: fiordilatte and burrata from Puglia, buffalo-milk mozzarella from Agropoli, Neapolitan turnip broccoli, anchovies from Cilento, sausage from Caserta, 'nduja from Spilinga, and ham from Langhirano. The “calzone” is fried, stuffed with San Marzano tomato, smoked ham, ricotta or provola cheese, bacon, and spinach. The airy “montanarine” appetizers are a must-try. Given the somewhat limited number of seats, it is better to book in advance for availability.