Pizzerie Eccellenti 2020
Pizzeria Masaniello
Lungo la via pedonale che da sempre collega la stazione ferroviaria al centro città e al mare, al limite dell’unica piazza prima che la strada si trasformi in caruggio, è bello imbattersi in un’isola di napoletanità come la pizzeria Masaniello. Qui tutto parla napoletano: le voci, i sorrisi, il locale piccolo e stretto confortato da un’ampia veranda esterna, i crocchè, le montanare, gli scagliozzi, le frittatine di pasta, e ovviamente le pizze, che sono morbide, sottili, dal cornicione pronunciato e sufficientemente alveolato, e grandi, pure troppo, ma digeribili, grazie alla cura nella preparazione degli impasti, ai tempi di maturazione, alle diverse idratazioni. Gli ingredienti sono di qualità, per risultati apprezzabili sia nelle pizze classiche che in quelle speciali, in cui il pizzaiolo esprime la propria creatività secondo stagione. Servizio attento, per una sosta che non può concludersi senza gli inconfondibili dolci provenienti da un’antica pasticceria partenopea.
This place is located along the pedestrian street that has always connected the railway station to the city center and the sea. It is situated at the edge of the only square in the town, just before the road turns into something from the middle ages. It always a pleasure to find an island of Neapolitan style like the one at the pizzeria Masaniello. Here everything exudes Neapolitan culture: from the voices and the smiles to the small and narrow establishment enriched by a large outdoor veranda. You will find crocchè, montanare, scagliozzi, pasta omelettes and of course pizzas, which are soft and thin with a pronounced crust. The pizzas are large, perhaps even too large. However, they are digestible thanks to the care put into the preparation of the dough, the maturation times and the different hydrations. The ingredients are of quality and you will find both good classic pizzas and speciality pizzas. In the speciality pizzas, the pizza chef expresses his creativity according to the ingredients in season. The service is attentive. You definitely cannot end the visit without trying the well-known desserts that come from a historic Neapolitan pastry shop.