Granzi Pizzerie 2021
56° La Piedigrotta
Senza dubbio una delle grandi pizzerie d’Italia dove il concetto di pizza si esprime su due binari. Da un lato si concentra nella ricerca estrema delle materie, cura di impasti e abbinamenti. Dall’altro, invece, prende la forma del saper “costruire” in forma di pizza qualsiasi cosa: il sushi (con il disco di pasta avvolto nei semi di papavero a simulare il nero dell’alga nori) o il fungo con la cappella in gelificazione di Aperol, ma anche la tagliatella di pizza o il “cappuccino” con la burrata. Il mentore Antonello Cioffi sovrintende forno e cantina: quest’ultima, leggendaria, custodisce le migliori etichette di champagne e spazia tra grandi cantine europee. E così il cuore di Varese emoziona.
This is undoubtedly one of the greatest pizzerias in Italy where the concept of pizza is expressed in two ways. On the one hand, it focuses on the extensive research put into the raw materials used. Great care is put into making the dough and in creating flavor combinations. On the other hand is its claim of being able to create anything in pizza form. For example with sushi (a disc of dough wrapped in poppy seed to mimic the black of nori seaweed) or mushroom with cap in Aperol gelling. But you will also find the tagliatella of pizza or “cappuccino” with burrata. The mentor of this establishment, Antonello Cioffi, oversees the oven and cellar. The wine cellar is legendary here, it holds some of the best champagne labels and is in step with the best wineries in Europe. All of this makes for an exciting experience in the heart of Varese.