Pizzerie Top 2021
41° Impastatori Pompetti
Pasticceria in Pizzeria 2021
OLITALIA AWARD
Quello di Impastatori Pompetti è un lavoro familiare che va oltre la mera passione.
Una scelta di eccellenza con papà Luigi alla pala e al padellino (tutte con lievito madre e il meglio del territorio), mentre ricerche e studi di Francesco si riassumono in un manuale degli impasti che guida alle creazioni più evolute: impasto al plancton e acqua di mare per la “Tonno Balfegò, katsuobushi e cipolla caramellata”; a fermentazione spontanea di pomodoro nella “Consistenze di margherita”: fritta e guarnita da burrata e polvere di Piennolo dop.
Corpose le carte di vini, oli e birre, così come la pasticceria: imperdibilie il maritozzo farcito e la fetta di panettone (che qui c’è tutto l’anno).
Impastatori Pompetti is a family-run business that takes passion for their craft to the next level. The father Luigi produces excellent pizzas alla pala (meter long) and al padellino (baked in a saucepan). All of his doughs are made with mother yeast and topped with the best that the territory has to offer. Meanwhile, the research carried out by Francesco could be summarized into a how-to manual for doughs that guide you through the most innovative possible creations such as dough with plankton and seawater. This is the base for the Balfegò tuna, katsuobushi and caramelized onions. Another dough made with spontaneous tomato fermentation is used for the Consistenze di margherita, which is fried and garnished with burrata and DOP Piennolo tomato powder.
There are extensive lists for the wines, oils and beers, and the pastry shop also has a wide selection. Do not miss the maritozzo farcito or the fetta di panettone (a Christmas cake that is served here year-round).